Η σειρά των προγραμμάτων Εξοικονομώ δημιουργήθηκε με στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 27% μέχρι το έτος 2030 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμβάλλει επίσης, ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι παρεμβάσεις που επιδοτεί είναι εκείνες που θα συμβάλουν πραγματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μας. Όπως αναφέρεται και στην αρχική σελίδα του προγράμματος “Η πλέον καθαρή μορφή ενέργειας είναι η… μη χρήση ενέργειας “.  Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του προγράμματος, να καταναλώνουμε όσο λιγότερη ενέργεια για να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στην θέρμανση, την ψύξη και στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Επισκευθείτε την σελίδα του Εξοικονομώ 

Η κοστολόγηση των παρεμβάσεων από το ΥΠΕΝ είναι κατά γενική ομολογία από σωστές και δίκαιες έως πλούσιες σε κάποιες περιπτώσεις. 

Τι γίνεται με τις επιδοτήσεις;

Οι επιδοτήσεις είναι κι αυτές αξιόλογες και δίκαιες μια και βγαίνουν σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια. Τώρα βέβαια κατά πόσο τα εισοδήματα που δηλώνει κάποιος ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι μια άλλη ιστορία. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι το υπουργείο έχει βρει, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, την χρυσή τομή. 

Η Πλατφόρμα

Την πλατφόρμα θα την χαρακτήριζα αρκετά φιλική ακόμα και για τον αρχάριο χρήστη και χωρίς πολλά προβλήματα, με μόνη εξαίρεση τον διαθέσιμο χρόνο για την αρχική καταχώρηση των στοιχείων, πράγμα για το οποίο σίγουρα το υπουργείο θα πρέπει να κάνει κάποια βελτίωση. 

Το help desk

Το help desk στις περισσότερες των περιπτώσεων θα το χαρακτήριζα ανεπαρκές και απελπιστικά αργό. Πολλές λύσεις σε προβλήματα τις βρίσκαμε στο παρελθόν μεταξύ μας μέσα από τις συζητήσεις ή από φόρουμ.  Υπάρχει υπόσχεση ότι θα βελτιωθεί σημαντικά, για να δούμε.

Πως φτάσαμε στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Η εξέλιξη του προγράμματος το οποίο πλέον ονομάζεται “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” , έρχεται με προσθήκες που πολλοί περιμέναμε με αγωνία. Παραγωγή ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, αποθήκευση ενέργειας, φορτιστές αυτοκινήτων (λίγο πρώιμο ίσως, αλλά επίκαιρο, μια και έρχεται σε συνδυασμό με την επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και ΝΑΙ, έξυπνο σπίτι! 

Και όλα αυτά με πραγματικά γενναίες επιδοτήσεις που φτάνουν έως 85% για ολόκληρη την χώρα και μέχρι 95% για τις λεγόμενες λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Δείτε τον πίνακα στην σελίδα μας

Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε όλα καλά και το νέο πρόγραμμα θα αποδώσει τα μέγιστα στους ωφελούμενους.

Λαμπρινός Γιάννης
Σύμβουλος Εξοικονόμησης Ενέργειας
KNX Integrator