Είναι σημαντικό να υπάρχει αντίγραφο της άδειας σε μορφή pdf (ολόκληρη και καθαρή για να κατατεθεί στο σύστημα) και τα σχέδια του ακινήτου ώστε να μπορέσει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής να ελέγξει ότι το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες.

Για την Αθήνα τις άδειες τις βρίσκουμε στην πολεοδομία, στην οδό Σωκράτους 57, Αθήνα 104 31. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί μετά το 1957 είναι καταχωρημένες στο ηλεκτρονικό αρχείο, οπότε ο υπάλληλος μπορεί να σας δώσει τον αριθμό αδείας (βάσει διεύθυνσης ακινήτου) και με αυτό να ζητήσετε το στέλεχος και τα σχέδια.

Αν υπάρχει βεβαίωση καταστροφής ή πολτοποίησης αποτελεί κι αυτό νομιμοποιητικό έγγραφο και μπορεί να κατατεθεί κανονικά αντί αδείας στο Εξοικονομώ.

Άδειες πριν το 1957

Για τις άδειες που έχουν εκδοθεί πριν το 1957 θα αναζητήσετε την τύχη σας στο Γραφείο της Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 77, Αθήνα 117 45. Αν έχετε τον αριθμό αδείας τα πράγματα είναι απλά.

Αν δεν έχετε αριθμό αδείας (για κτίρια πριν το 1957)

Αν όχι ψάξτε με κάθε τρόπο να τον βρείτε (μια καλή πρακτική είναι να το αναζητήσετε στην πυροσβεστική -οι άνθρωποι δεν είναι υποχρεωμένοι να σας εξυπηρετήσουν αλλά το κάνουν- και αυτό αν υπάρχει ή αν υπήρξε κάποιο μαγαζί στο ακίνητο) Αν δεν τον βρείτε θα ζητήσετε το “ευαγγέλιο” στο οποίο θα αναζητήσετε τον αριθμό αδείας βάσει: α) της διεύθυνσης β) του ονόματος του μηχανικού γ) του ονόματος του ιδιοκτήτη του οικοπέδου.

Αν δεν το βρείτε ούτε με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αναζητήσετε την άδεια στα αρχεία βάσει της χρονολογίας. Δεν είναι καθόλου απλό, μια και οι άδειες είναι καταχωρημένες με αύξουσα σειρά στους τόμους του κάθε έτους. Και εκεί βρίσκεται όλη η Αττική από Μέγαρα μέχρι Ασπρόπυργο και από Γλυφάδα μέχρι Ερυθραία. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 1956 έχει 64 τόμους (+-1 αν θυμάμαι καλά) και ο κάθε τόμος έχει κάπου 300 άδειες (μπορεί να κάνω και λάθος) τις οποίες πρέπει να τις κοιτάξεις μια μια γυρνώντας τις σελίδες με την δέουσα προσοχή. Να υπολογίσετε ότι με πλήρη αφοσίωση μπορείτε να “ξεσκονισετε” 12 με 13 τόμους στην διάρκεια που είναι ανοιχτή για το κοινό η πολεοδομία. Αν η τύχη σου χαμογελάσει και την βρεις θα μπορέσεις να βγάλεις ένα αντίγραφο και να ζητήσεις τα σχέδια. Υπάρχει μια περίπτωση τα σχέδια να είναι καταχωρημένα σε μικροφίλμ (ναι το 2020) και για να σου τα παραδώσουν σε χαρτί θα πρέπει να κάνεις αίτηση και να περιμένεις από 20 μέρες μέχρι 2 μήνες, συνήθως για το επόμενο εξοικονομώ.

Δείτε τον πίνακα με τις Υπηρεσίες Δόμησης Αττικής

Λαμπρινός Γιάννης
Σύμβουλος Εξοικονόμησης Ενέργειας
KNX Integrator